Těstoviny s jemnou omáčkou z cukety a Nivy
Suroviny
- 25 g Slanina vepřová
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 400 g Těstoviny konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 10 g
- Sodík 608 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 33 mg
- Draslík 137.2 mg
- Vláknina 840.8 mg
- Vitamín A 840.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody.
-
2
Cibulky a cuketu očistíme a omyjeme, okapané nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na kostičky. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou ji najemno nasekáme.
-
3
V pánvi s rozehřátým olejem nejprve orestujeme slaninu, pak přidáme nakrájené cibulky a cuketu, opepříme, osolíme přibližně 5 minut za stálého míchání restujeme. Potom směs v pánvi podlijeme vodou a přikryté poklicí dusíme doměkka. Nakonec přimícháme prolisovaný česnek a vše rozmixujeme tyčovým mixérem, naředíme smetanou. Do omáčky rozdrobíme Nivu a necháme ji za stálého míchání zcela rozpustit. Nakonec vmícháme jemně nasekanou petrželku, omáčkou přelijeme těstoviny na talířích a podáváme.