Francouzský meruňkový koláč

Hodnocení 1x 2x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1000 g Kompot meruňkový
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 30 g Mandle plátky
  • 500 g Krém cukrářský
  • 125 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 433 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 16 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 49.4 mg
  • Draslík 188.1 mg
  • Vláknina 5988.3 mg
  • Vitamín A 5988.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Přisypeme cukr, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve fólii necháme 30 minut v chladničce.

  • 2

    Na pracovní desce těsto rozválíme a vyložíme jím větší kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 5-10 minut.

  • 3

    Meruňky vložíme rozkrojenou stranou dolů do kastrolu. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, přisypeme cukr a pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme na papírovou utěrku a šťávu uchováme.

  • 4

    Upečený, vychladlý korpus potřeme cukrářským krémem a povrch uhladíme. Na krém položíme meruňky řeznou stranou dolů.

  • 5

    V misce smícháme kukuřičnou mouku s koňakem a přilijeme meruňkovou šťávu. Směs v kastrůlku povaříme do zhoustnutí a přidáme opražené plátky mandlí.

  • 6

    Vzniklou polevou potřeme meruňky a koláč necháme vychladnout.

Komentáře k receptu