Francouzský meruňkový koláč
Suroviny
- 1000 g Kompot meruňkový
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 30 g Mandle plátky
- 500 g Krém cukrářský
- 125 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 16 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 49.4 mg
- Draslík 188.1 mg
- Vláknina 5988.3 mg
- Vitamín A 5988.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Přisypeme cukr, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve fólii necháme 30 minut v chladničce.
-
2
Na pracovní desce těsto rozválíme a vyložíme jím větší kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 5-10 minut.
-
3
Meruňky vložíme rozkrojenou stranou dolů do kastrolu. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, přisypeme cukr a pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme na papírovou utěrku a šťávu uchováme.
-
4
Upečený, vychladlý korpus potřeme cukrářským krémem a povrch uhladíme. Na krém položíme meruňky řeznou stranou dolů.
-
5
V misce smícháme kukuřičnou mouku s koňakem a přilijeme meruňkovou šťávu. Směs v kastrůlku povaříme do zhoustnutí a přidáme opražené plátky mandlí.
-
6
Vzniklou polevou potřeme meruňky a koláč necháme vychladnout.