Moravská kulajda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 hrst Kopr čerstvý
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 351 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 286.3 mg
  • Draslík 655.3 mg
  • Vláknina 6240.5 mg
  • Vitamín A 6240.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na větší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.

  • 2

    Pažitku, petrželku a kopr opláchneme studenou vodou a okapané nasekáme najemno.

  • 3

    V hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Do hrnce přidáme bobkový list, kmín a sůl a necháme 15 minut vařit. Pak přimícháme smetanu, necháme přejít varem, dochutíme octem a postupně opatrně vkládáme celá rozklepnutá vajíčka. Polévku necháme přiklopenou pokličkou, dokud bílky vajíček neztuhnou.

  • 4

    Do servírovacích talířů rozdělíme uvařené brambory, nalijeme polévku a posypeme ji nakrájenými bylinkami.

Komentáře k receptu