Moravská kulajda
Suroviny
- 400 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 27 g
- Sodík 351 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 286.3 mg
- Draslík 655.3 mg
- Vláknina 6240.5 mg
- Vitamín A 6240.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na větší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
-
2
Pažitku, petrželku a kopr opláchneme studenou vodou a okapané nasekáme najemno.
-
3
V hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Do hrnce přidáme bobkový list, kmín a sůl a necháme 15 minut vařit. Pak přimícháme smetanu, necháme přejít varem, dochutíme octem a postupně opatrně vkládáme celá rozklepnutá vajíčka. Polévku necháme přiklopenou pokličkou, dokud bílky vajíček neztuhnou.
-
4
Do servírovacích talířů rozdělíme uvařené brambory, nalijeme polévku a posypeme ji nakrájenými bylinkami.