Paštika z krůtího masa v aspiku

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 850 g Krůtí prsa
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 250 g Slanina vepřová
  • 300 g Játra krůtí
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Vývar drůbeží
  • 40 ml Martell cognac
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Estragon
  • 3 plátek Želatina
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 375 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 322 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 165.3 mg
  • Draslík 322.4 mg
  • Vláknina 337 mg
  • Vitamín A 337 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme nadrobno, opláchnutá a okapaná krůtí játra nakrájíme na kousky. Slaninu a krůtí prsa nakrájíme na kostky.

  • 2

    Na másle zpěníme cibuli, přidáme játra a osmažíme. Poté stáhneme z plamene, osolíme, opepříme a zalijeme koňakem. Játra necháme vychladnout. Krůtí prsa se slaninou promícháme se smetanou, vmícháme mletou papriku, estragon, sůl a pepř.

  • 3

    Směsi masa a jater promícháme, vložíme do formy vyložené alobalem, kterým směs i přikryjeme, a vložíme do pekáče s vodou. V troubě předehřáté na 200°C paštiku pečeme zhruba 80 minut. Upečenou paštiku necháme vychladnout.

  • 4

    Do vývaru vložíme želatinu a ocet a vzniklou želatinou pomalu přelijeme paštiku. Aspik necháme v chladničce ztuhnout.

  • 5

    Paštiku podáváme nakrájenou na plátky.

Komentáře k receptu