Paštika z krůtího masa v aspiku
Suroviny
- 80 g Cibule
- 850 g Krůtí prsa
- 40 g Máslo čerstvé
- 250 g Slanina vepřová
- 300 g Játra krůtí
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Vývar drůbeží
- 40 ml Martell cognac
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Estragon
- 3 plátek Želatina
- 1 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 27 g
- Sodík 322 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 165.3 mg
- Draslík 322.4 mg
- Vláknina 337 mg
- Vitamín A 337 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, opláchnutá a okapaná krůtí játra nakrájíme na kousky. Slaninu a krůtí prsa nakrájíme na kostky.
-
2
Na másle zpěníme cibuli, přidáme játra a osmažíme. Poté stáhneme z plamene, osolíme, opepříme a zalijeme koňakem. Játra necháme vychladnout. Krůtí prsa se slaninou promícháme se smetanou, vmícháme mletou papriku, estragon, sůl a pepř.
-
3
Směsi masa a jater promícháme, vložíme do formy vyložené alobalem, kterým směs i přikryjeme, a vložíme do pekáče s vodou. V troubě předehřáté na 200°C paštiku pečeme zhruba 80 minut. Upečenou paštiku necháme vychladnout.
-
4
Do vývaru vložíme želatinu a ocet a vzniklou želatinou pomalu přelijeme paštiku. Aspik necháme v chladničce ztuhnout.
-
5
Paštiku podáváme nakrájenou na plátky.