Ztracená vejce v aspiku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 216 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 8 g
- Sodík 314 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 595.2 mg
- Vláknina 2935 mg
- Vitamín A 2935 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme jeden litr vody a přidáme ocet. Počkáme, dokud voda nezačne vřít. Pak ztlumíme plamen.
-
2
Do misky si rozklepneme vejce. Do vody vložíme děrovanou naběračku a do ní necháme z misky opatrně sklouznout vejce. Ve vodě necháme vejce 4 minuty povařit, při tom s ním pracujeme velmi opatrně.
-
3
Pak vejce vyndáme z vody.
-
4
Do hrnku vlijeme 250 ml vody a do ní vložíme 4 plátky želatiny. Necháme je nabobtnat.
-
5
Do menšího hrnku vlijeme polovinu drůbežího vývaru a zahřejeme ho. Vložíme do něj nabobtnalou želatinu a počkáme, než se rozpustí. Přidáme zbytek vývaru, vlijeme 2 lžíce sherry a lžičku sherry octa. Do čtyř nádobek vypláchnutých studenou vodou vlijeme polovinu želatiny a necháme v chladničce ztuhnout na rosol. Vroucí vodou spaříme 2 rajčata, oloupeme z nich slupky a přepůlíme. Odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostičky. Přidáme ke každé nádobce s želatinou a dozdobíme lístky estragonu. Přidáme ztracená vejce, zalijeme zbytkem želatiny a necháme ztuhnout v chladničce. Vyklopíme a ozdobíme řeřichou.