Rizoto s fenyklem a ricottou
Suroviny
- 80 g Cibule
- 70 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Parmezán
- 8 g Sůl
- 4 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 4 g Fenykl obecný
- 30 g Citronová kůra
- 80 g Celer řapíkatý
- 150 g Fenykl sladký - hlíza
- 2 g Chilli koření mleté
- 400 g Rýže Arborio
- 25 g Olej olivový extra panenský
- 30 g Olej olivový extra panenský
- 80 g Ricotta
- 1000 ml Vývar slepičí
- 30 ml Citronová šťáva
- 200 ml Martini bianco
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1665 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 27.6 mg
- Draslík 234.3 mg
- Vláknina 5449.2 mg
- Vitamín A 5449.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlízu fenyklu nakrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. V rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme mletý fenykl, česnek, osmahneme, přidáme čerstvý fenykl, osolíme, opepříme, rendlík zakryjeme, zmírníme oheň a zvolna dusíme 15 až 20 minut.
-
2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Nyní přimícháme dušený fenykl i s vydušenou šťávou. Po naběračkách přiléváme vývar - vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, rozdrobenou ricottu, citronovou šťávu i kůru, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
-
3
Rizoto upravíme na talíře, posypeme špetkou chilli koření a podáváme.