Rizoto s pečenými houbami
Suroviny
- 80 g Cibule
- 70 g Máslo čerstvé
- 25 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Parmezán
- 8 g Sůl
- 4 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Česnek
- 200 g Houby čerstvé
- 80 g Celer řapíkatý
- 5 g Tymián čerstvý
- 400 g Rýže Arborio
- 25 g Olej olivový extra panenský
- 1000 ml Vývar slepičí
- 200 ml Martini bianco
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1666 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 32.6 mg
- Draslík 319.7 mg
- Vláknina 5489.8 mg
- Vitamín A 5489.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby nakrájíme na silnější plátky, česnek na tenké plátečky, lístky tymiánu otrháme. V pekáčku rozehřejeme máslo, přisypeme houby, osmahneme, přidáme česnek, tymián, osolíme, opepříme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 7 minut, až začnou houby vonět. Polovinu pečených hub nasekáme na drobné kousky.
-
2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, posekané houby, nasekanou petrželovou nať, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
-
3
Rizoto upravíme na talíře, obložíme plátky pečených hub a podáváme.