Kavkazský šašlik (minutka)

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Cibule
  • 100 g Citrony
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Rajčata
  • 500 g Rýže loupaná
  • 1000 g Skopová kýta
  • 200 g Slanina vepřová
  • 20 g Sůl
  • 50 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 30 g Česnek
  • 300 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 597 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 959 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 30.4 mg
  • Draslík 299.5 mg
  • Vláknina 6819 mg
  • Vitamín A 6819 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopovou kýtu vykostíme, odblaníme, zbavíme šlach a opláchneme v teplé vodě. Nakrájíme ji na kousky (4-6ks na porci), mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem, pokapeme tukem a necháme odležet v chladu.

  • 2

    Potom maso napichujeme střídavě s plátky slaniny a kousky cibule (1/2 dávky) na jehly nebo na špejle.

  • 3

    Šašlik pečeme na roštu nebo na zbylém tuku po obou stranách dozlatova.

  • 4

    Do tuku od pečení přidáme máslo, zalijeme vodou, přisolíme a provaříme.

  • 5

    Příprava rýže: Rýži důkladně opereme, osolíme, přidáme rajčata nakrájená na kousky, tuk a přilijeme vodu (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody).

  • 6

    Rýži přivedeme do varu, promícháme a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.

  • 7

    Šašlik klademe na teplé talíře s rýží, přelijeme šťávou a obložíme jemně nakrájenou cibulí a plátkem omytého citronu.

Komentáře k receptu