Kavkazský šašlik (minutka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 597 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 35 g
- Sodík 959 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 30.4 mg
- Draslík 299.5 mg
- Vláknina 6819 mg
- Vitamín A 6819 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou kýtu vykostíme, odblaníme, zbavíme šlach a opláchneme v teplé vodě. Nakrájíme ji na kousky (4-6ks na porci), mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem, pokapeme tukem a necháme odležet v chladu.
-
2
Potom maso napichujeme střídavě s plátky slaniny a kousky cibule (1/2 dávky) na jehly nebo na špejle.
-
3
Šašlik pečeme na roštu nebo na zbylém tuku po obou stranách dozlatova.
-
4
Do tuku od pečení přidáme máslo, zalijeme vodou, přisolíme a provaříme.
-
5
Příprava rýže: Rýži důkladně opereme, osolíme, přidáme rajčata nakrájená na kousky, tuk a přilijeme vodu (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody).
-
6
Rýži přivedeme do varu, promícháme a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.
-
7
Šašlik klademe na teplé talíře s rýží, přelijeme šťávou a obložíme jemně nakrájenou cibulí a plátkem omytého citronu.