Pizza s ančovičkami a mozzarellou
Suroviny
- 14 g Droždí sušené
- 200 g Mouka pšeničná - Semolina
- 800 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 15 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 3 g Pepř černý mletý
- 120 g Petržel - nať
- 20 g Cukr krupice
- 10 g Bazalka
- 160 g Citronová kůra
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 40 g Chilli paprička
- 80 g Citronová šťáva
- 320 g Ančovička - filety
- 20 g Sůl mořská
- 8 g Sůl mořská
- 30 g Olej olivový extra panenský
- 40 g Olej olivový extra panenský
- 240 g Kapary
- 680 g Mozzarella
- 650 ml Voda pitná
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 880 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 26 g
- Sodík 2241 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 461 mg
- Vláknina 16119 mg
- Vitamín A 16119 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vlažné vody nasypeme droždí, cukr, promícháme a necháme chvilku stát. Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme se solí, přilijeme vodu s droždím a cukrem a vypracujeme těsto. Těsto hněteme asi 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Těsto poprášíme trochou mouky, zakryjeme fólií a necháme asi 15 minut odležet. Těsto rozdělíme na osm dílů, z nich uválíme koule, které vyválíme do tenka.
-
2
Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, lístky bazalky trochu posekáme. V rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme polovinu bazalky, rajčata i s nálevem, sůl, pepř a vaříme zvolna 20 minut. Rajčata by měla být rozvařená na kaši a omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbytek bazalky a odstavíme.
-
3
Mozzarellu nakrájíme na menší kousky, kapary scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat, filety ančoviček překrojíme napůl, petrželku a chilli papričky bez semínek posekáme najemno, citronovou kůru nastrouháme. Do misky vložíme ančovičky, přisypeme chilli papričky, kapary, citronovou kůru, zalijeme panenským olejem, citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli marinovat. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou, na pizzu rovnoměrně rozložíme ančovičky i s marinádou, posypeme petrželkou, mozarellou, podle chuti osolíme, opepříme a upečeme.
-
4
Pizzu servírujeme na velkém talíři nakrájenou na trojúhelníky.