Šumavská kulajda se zastřenými vejci
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Houby sušené
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 0.2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 5 polévková lžíce Jíška instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 20 g
- Sodík 230 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 262.3 mg
- Draslík 1003.9 mg
- Vláknina 8474.5 mg
- Vitamín A 8474.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do 1 l studené vody.
-
2
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky.
-
3
Do hrnce dáme houby i s vodou, ve které byly namočené, přidáme k nim brambory a kmín, podle chuti opepříme a osolíme a vaříme, až jsou houby i brambory měkké.
-
4
Do hrnce přimícháme smetanu, polévku zahustíme jíškou, dochutíme 1/2 lžící octa, zjemníme přimícháním másla a přisypeme nakrájený kopr.
-
5
V druhém hrnci přivedeme k mírnému varu lehce osolenou a octem okyselenou vodu a vkládáme do ní v naběračce rozklepnutá vejce. Vaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený uvařeným bílkem. Pak vejce vyjmeme a dáme do misky se studenou vodou.
-
6
Polévku rozlijeme do servírovacích talířů, do každé porce přidáme jedno zastřené vejce a podáváme.