Prsa z divoké kachny se švestkami a mandlovými knedlíčky
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Cibule
- 25 g Mandle
- 100 g Mrkev kořen
- 200 g Švestky
- 80 g Petržel kořen
- 300 ml Víno červené
- 100 ml Víno portské
- 100 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 ks Rohlíky bílé
- 6 ks Vejce slepičí
- 5 ks Bobkový list
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 kg Kachní prsa
- 5 polévková lžíce Kompot brusinkový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 968 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 93 g
- Sodík 620 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 569.2 mg
- Draslík 1286.7 mg
- Vláknina 14239 mg
- Vitamín A 14239 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.5 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prsa z divoké kachny očistíme, vykostíme, osolíme a prošpikujeme sušenými švestkami. Červené víno svaříme s bobkovým listem a tymiánem. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
-
2
Prsa naložíme do vychladlého vína a přes noc necháme pod fólií v chladničce.
-
3
Cibuli s kořenovou zeleninou osmažíme na kachním sádle, přidáme marinovaná prsa a osmažíme. Poté zalijeme marinádou a dusíme, až je maso měkké. Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Víno, v kterém se prsa dusila, vaříme, až je zredukované na polovinu, rozmixujeme a přecedíme do čistého kastrolu.
-
4
Scezenou omáčku přivedeme do varu, přimícháme brusinky a na mírném plameni vaříme zhruba 10 minut. Na závěr omáčku osolíme, přidáme lístky tymiánu, máslo a červené portské víno.
-
5
Kachní prsa rozřízneme a podáváme s mandlovými knedlíčky, přelité omáčkou.
-
6
Na mandlové knedlíčky nakrájíme rohlíky na kostičky a vmícháme do žloutků, které jsme našlehali se solí. Přelijeme mlékem, přidáme mandle nakrájené na plátky, drobně posekanou petrželovou nať a kořeníme muškátovým květem. Na závěr přimícháme pevný sníh z bílků. Utvoříme pevnější hmotu, kterou zabalíme do fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme v páře 25 minut.