Dragounské zabíjačkové zelí s pálenkou
Suroviny
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 3 ks Cibule
- 6 ks Jalovec
- 10 stroužek Česnek
- 1.2 dl Slivovice
- 5 dl Masový vývar
- 2 kg Zelí kysané
- 1.4 kg Vepřová kýta
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 42 g
- Sodík 755 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 162.2 mg
- Draslík 1599.3 mg
- Vláknina 14929.7 mg
- Vitamín A 14929.7 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 132.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme vepřové maso bez kosti a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme cibule a drobně je pokrájíme.
-
2
V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli zpěníme. Přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme maso, sůl, pepř, celý jalovec, znovu promícháme a krátce, asi 1-2 minuty smažíme. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme 60 minut.
-
3
Poté doložíme k masu 2 kg kysaného zelí, promícháme a dusíme dalších 30 minut.
-
4
Mezitím očistíme a utřeme se solí 8-10 stroužků česneku, přimícháme do zelí, přidáme 1 dl pálenky (např. slivovice, jalovice), promícháme, případně dochutíme solí a podáváme.