Jablkový dort s vanilkovým krémem
Suroviny
- 250 g Jablka
- 20 g Kakao - prášek
- 200 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr krupice
- 100 g Krupice dětská
- 100 g Cukr moučkový
- 80 g Marmeláda rybízová
- 125 ml Mléko plnotučné
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Tuk
- 0.5 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 748 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 41 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 293.1 mg
- Draslík 161.8 mg
- Vláknina 3828.7 mg
- Vitamín A 3828.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto připravíme utřením žloutků s cukrem, přimícháme sodu, kakao, strouhaná jablka, která jsme oloupali a zbavili jádřinců, a krupičku. Na závěr do těsta zapracujeme pevný sníh z bílků. Připravíme spíše řidší těsto, které vlijeme do tukem vymazané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
-
2
V mezičase umícháme krém. Ve studeném mléce rozšleháme mouku, směs přivedeme do varu a asi 2 minuty povaříme. Poté za občasného míchání necháme kaši vychladnout. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Po částech vmícháme vychladlou kaši. Dbáme, aby teplota pěny i kaše byla stejná. Umícháme hladký krém.
-
3
Upečený dort vyklopíme na mřížku. Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, ve které jsme rozmíchali rum. Poloviny korpusu opět spojíme a celý povrch potřeme připraveným krémem.