Kynutý koláč se švestkami a mákem

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 25 g Mák mletý
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.5 kg Švestky
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 137 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 264 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 321 mg
  • Draslík 450.2 mg
  • Vláknina 6300 mg
  • Vitamín A 6300 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek, v cedníku je propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich a krupicového cukru tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme mletý mák.

  • 3

    Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 2 lžičky moučkového cukru a 4 lžíce mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.

  • 4

    Ve velké míse smícháme mouku se žloutky, máslem a kváskem, uhněteme těsto, vyválíme ho, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut kynout. Vykynuté těsto posypeme švestkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.

  • 5

    Před koncem pečení na koláč rozetřeme sníh z bílků a dopečeme ho.

Komentáře k receptu