Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí
Suroviny
- 450 g Listové těsto
- 100 g Šunka dušená
- 40 g Žampiony čerstvé
- 250 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Pažitka
- 1.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Kmín mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 289 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 20 g
- Sodík 109 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 55.9 mg
- Draslík 117.4 mg
- Vláknina 2576 mg
- Vitamín A 2576 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
-
2
Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
-
3
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
-
4
Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
-
5
Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
-
6
Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
-
7
Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
-
8
Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.