Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí

Hodnocení 3x 2x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 450 g Listové těsto
  • 100 g Šunka dušená
  • 40 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Pažitka
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Kmín mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 289 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 109 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 55.9 mg
  • Draslík 117.4 mg
  • Vláknina 2576 mg
  • Vitamín A 2576 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.

  • 2

    Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.

  • 3

    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.

  • 4

    Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

  • 5

    Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.

  • 6

    Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.

  • 7

    Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.

  • 8

    Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.

Komentáře k receptu