Lasagne s mořským ďasem
Suroviny
- 180 g Cibule
- 210 g Cuketa
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 10 g Petržel - nať
- 80 g Strouhanka
- 10 g Kopr čerstvý
- 150 g Fenykl sladký - hlíza
- 500 g Mořský ďas
- 400 g Lasagne
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Vývar rybí
- 50 ml Citronová šťáva
- 125 ml Dolin - Vermouth
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1164 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 57 g
- Sodík 536 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 362.9 mg
- Draslík 1104.2 mg
- Vláknina 11431.8 mg
- Vitamín A 11431.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Poté ji všechnu krom cibule dáme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme 15 minut. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Petržel a kopr nasekáme na jemno. Lasagne uvaříme dle návodu výrobce. Zapékací formu vymažeme máslem.
-
2
Olej rozpálíme, přidáme cibuli a poprášíme moukou, za stálého míchání zalijeme vývarem a vermutem. Vmícháme polovinu česneku a lžíci uvařené zeleniny, povaříme 20 minut. Omáčku propasírujeme přes síto, přimícháme smetanu a žloutky. Krátce povaříme, poté dochutíme solí, pepřem, hořčicí, citronovou šťávou a odstavíme z plotny.
-
3
Máslo rozpálíme a osmahneme na něm zbytek česneku a strouhanku. Zeleninu smícháme s polovinou omáčky. Plátky lasagní rozprostřeme na dno formy, posypeme strouhankou s česnekem a třetinou zeleniny s omáčkou a plátky mořského ďasa, osolíme a opepříme, posypeme sekaným koprem. Překryjeme další vrstvou lasagní a postup opakujeme, zakončíme vrstvou lasagní, kterou posypeme zbytkem strouhanky a přelijeme zbytkem omáčky. Pečeme 30 minut při 200 °C.