Zapékané dršťky na černém pivě s uzeným

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Sýr Čedar
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 2 dl Vývar z uzeného masa
  • 1.5 kg Vepřové koleno uzené
  • 1 kg Dršťky vařené
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 851 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 662 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 325.6 mg
  • Draslík 151.9 mg
  • Vláknina 1607.7 mg
  • Vitamín A 1607.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzené maso, nejlépe uzené koleno omyjeme a vložíme do hrnce s 2 litry vody, bobkovým listem, solí, novým kořením, černým pepřem a celou oloupanou cibulí. Koleno uvaříme doměkka. Vaříme ho pomalu přibližně 90-120 minut.

  • 2

    Uvařené koleno vyjmeme z vývaru, který si odložíme. Maso nakrájíme na kousky o něco menší než je sousto.

  • 3

    Vařené dršťky nakrájíme na proužky dlouhé 3-4 cm, široké 1 cm. Očistíme a drobně pokrájíme cibuli, oloupaný česnek prolisujeme.

  • 4

    V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibule s česnekem dozlatova, přidáme mletý zázvor, kmín, majoránku, pálivou papriku, poprášíme moukou a za stálého míchání krátce osmažíme. Přilijeme vývar z uzeného kolena (2 dl), černé pivo a necháme přejít varem. Doložíme dršťky, uzené maso, znovu promícháme, dochutíme solí a vše dusíme pod pokličkou 30 minut doměkka. Směs přeložíme do zapékací mísy, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do předehřáté trouby na 220°C přibližně na 20 minut.

  • 5

    Zapečené dršťky servírujeme horké.

Komentáře k receptu