Zapékané dršťky na černém pivě s uzeným
Suroviny
- 200 g Sýr Čedar
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 2 dl Vývar z uzeného masa
- 1.5 kg Vepřové koleno uzené
- 1 kg Dršťky vařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 62 g
- Sodík 662 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 325.6 mg
- Draslík 151.9 mg
- Vláknina 1607.7 mg
- Vitamín A 1607.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzené maso, nejlépe uzené koleno omyjeme a vložíme do hrnce s 2 litry vody, bobkovým listem, solí, novým kořením, černým pepřem a celou oloupanou cibulí. Koleno uvaříme doměkka. Vaříme ho pomalu přibližně 90-120 minut.
-
2
Uvařené koleno vyjmeme z vývaru, který si odložíme. Maso nakrájíme na kousky o něco menší než je sousto.
-
3
Vařené dršťky nakrájíme na proužky dlouhé 3-4 cm, široké 1 cm. Očistíme a drobně pokrájíme cibuli, oloupaný česnek prolisujeme.
-
4
V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibule s česnekem dozlatova, přidáme mletý zázvor, kmín, majoránku, pálivou papriku, poprášíme moukou a za stálého míchání krátce osmažíme. Přilijeme vývar z uzeného kolena (2 dl), černé pivo a necháme přejít varem. Doložíme dršťky, uzené maso, znovu promícháme, dochutíme solí a vše dusíme pod pokličkou 30 minut doměkka. Směs přeložíme do zapékací mísy, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do předehřáté trouby na 220°C přibližně na 20 minut.
-
5
Zapečené dršťky servírujeme horké.