Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 150 g Fazole bílé sterilované
- 60 g Sýr Parmezán
- 400 g Rýže Arborio
- 75 g Sýr Gorgonzola
- 100 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Roketa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 905 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1796 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 114 g
- Cholesterol 63.5 mg
- Draslík 670.5 mg
- Vláknina 15028.1 mg
- Vitamín A 15028.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.9 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mražený hrášek dáme rozmrazit, a potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.
-
2
Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.
-
3
Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, a potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.
-
4
Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.