Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Hrášek
  • 150 g Fazole bílé sterilované
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 400 g Rýže Arborio
  • 75 g Sýr Gorgonzola
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Roketa
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 905 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1796 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 114 g
  • Cholesterol 63.5 mg
  • Draslík 670.5 mg
  • Vláknina 15028.1 mg
  • Vitamín A 15028.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.9 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mražený hrášek dáme rozmrazit, a potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.

  • 2

    Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.

  • 3

    Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, a potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.

  • 4

    Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.

Komentáře k receptu