Vařené hovězí maso s lilkem
Suroviny
- 500 g Lilek
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1000 g Hovězí plec
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 112 g
- Sodík 399 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 190 mg
- Draslík 1714 mg
- Vláknina 18454.5 mg
- Vitamín A 18454.5 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželku i pažitku omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na delší kousky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, mrkev, petržel a malý celer také oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kousky. Hovězí maso opláchneme.
-
2
Do tlakového hrnce s vodou vložíme maso vcelku, nakrájenou zeleninu, nať petrželky a pažitky, přidáme kuličky pepře, bobkový list, osolíme, uzavřeme a necháme hodinu vařit.
-
3
Lilek omyjeme, pokrájíme na kousky, česnek oloupeme, nakrájíme na jemno, sterilovaná rajčata krájíme na drobno.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej, na mírném ohni osmažíme lilek, přimícháme česnek a ještě chvíli smažíme. Poté přidáme rajčata i se šťávou, opepříme, osolíme, promícháme a pod pokličkou směs dusíme 10 minut.
-
5
Uvařené maso vyjmeme, rozporcujeme na plátky, rozložíme na talíře, přelijeme trochou vývaru, přidáme dušený lilek s rajčaty a podáváme.