Polévka z králíka
Suroviny
- 800 g Králičí maso
- 30 g Petržel - nať
- 4 g Bobkový list
- 20 g Šalvěj čerstvá
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 8 g
- Sodík 224 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 76 mg
- Draslík 718.7 mg
- Vláknina 8372.2 mg
- Vitamín A 8372.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králičí hlavu, kosti a břišní část dobře očistíme a omyjeme. Všechno maso naskládáme na suchý plech a v nahřáté troubě při dvěstěstupňové teplotě zapečeme přibližně 15-20 minut. Zapečené maso přeložíme z plechu do většího hrnce. Přidáme ostrouhanou mrkev, petržel, celer, oloupanou cibuli a česnekem. Vhodíme bobkový list, celý pepř, šalvěj, posypeme mletou paprikou a nakonec vše zalijeme vodou a přivedeme k varu.
-
2
Když je polévka vřící a hodně bublá, stáhneme plamínek a na slabém plamínku králíka vaříme 120-180 minut. Po celou dobu vaření sítkem sbíráme bílou pěnu.
-
3
Hotovou polévku scedíme, maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Přisypeme nakrájenou petrželovou nať, podle chutě osolíme, opepříme. Hrnec přiklopíme a polévku ještě přivedeme k varu. Stáhneme ji z ohně, necháme 10 minut pod poklicí a potom ji porcujeme do polévkových misek nebo hlubokých talířů.