Vaječné omelety s pikantní rýží
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 70 g Květák
- 250 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Rýže Basmati
- 100 g Baby karotka mražená
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Pepř citronový
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 5 dl Voda pitná
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Sirup zázvorový
- 1 polévková lžíce Víno rýžové japonské - Mirin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 8 g
- Sodík 601 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 311.4 mg
- Draslík 228 mg
- Vláknina 3109.7 mg
- Vitamín A 3109.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 1 lžící soli, promytou rýži Basmati uvaříme podle návodu. Rozmrazené malé krevetky očistíme a omyjeme. Vložíme je do vroucí vody s 0.5 lžičky soli a znovu, od doby varu, je vaříme 3-4 minuty (víc ne). Když jsou mléčně růžové, jsou uvařené. (Vyjmeme jednu, rozlomíme, abychom zjistili, že jsou uvařené.) Vybereme je sítem, necháme okapat a vložíme do mísy.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičky soli a lžičkou citrónové šťávy. Mraženou baby karotku, omytou brokolici a květák povaříme 4 minuty, vyjmeme ji sítem, necháme okapat, brokolici s květákem rozděláme na malé růžičky (bez stonků), baby karotku nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu a uvařenou rýži přidáme ke krevetkám.
-
3
Přidáme k nim rýžové víno, zázvorový sirup, citronovou kůru, citronový pepř a cukr podle chuti (nemusí být). Rýžovou směs promícháme a v dlaních vytvarujeme 4 malé kuličky.
-
4
Do mísy dáme 4 vejce, lžičku soli, mletý zázvor a bílý pepř. Vejce s přísadami vyšleháme. V pánvi rozpálíme máslo a z vyšlehaných vajíček usmažíme dozlatova 4 tenké palačinky. Usmažené rozložíme na mísu. Omyjeme jarní cibulku s delší zelenou natí (budeme potřebovat 4 stonky natě).
-
5
Každou rýžovou kuličku položíme na střed palačinky. Nad kuličkou svážeme palačinky zelenou natí z jarní cibulky tak, že vytvoříme malé váčky (pytlíky), položíme je na talířky a servírujeme.