Klasická česká sekaná
Suroviny
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Žemle tuková
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Majoránka
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 112 g
- Sodík 302 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 95.8 mg
- Draslík 511.3 mg
- Vláknina 4033.9 mg
- Vitamín A 4033.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Housky necháme chvíli namočené ve vlažné vodě, pak je důkladně vymačkáme. Cibuli oloupeme, mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku opláchneme a nasekáme najemno.
-
2
V pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou nakrájenou mrkev, cibuli a petrželku.
-
3
V míse dobře promícháme oba druhy mletého masa, vejce, vymačkané housky a dušenou zeleninu. Masovou směs dochutíme rajčatovým protlakem, majoránkou, pepřem a solí. Vytvaruje z ní šišku, tu vložíme do vymazané zapékací formy nebo pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 30 minut. Potom k sekané přilijeme vývar a pečeme ještě dalších 30 minut.
-
4
Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší nebo bramborami, přelité výpekem.