Jemný hovězí guláš
Suroviny
- 750 g Hovězí plec
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 585 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 24 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 152.5 mg
- Draslík 754.5 mg
- Vláknina 1084.7 mg
- Vitamín A 1084.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.
-
2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené hovězí maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek, vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
-
3
Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany a vše krátce povaříme.