Roštěnky po cikánsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 750 g Brambory
  • 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Okurky nakládané
  • 1 ks Masox
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 795 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 4473 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 102.5 mg
  • Draslík 1449.2 mg
  • Vláknina 19312.2 mg
  • Vitamín A 19312.2 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme, jednu nakrájíme nadrobno, druhou na kolečka. Slaninu nakrájíme na malé kosuky. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.

  • 2

    Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme olej, na něm roštěnky z obou stran zprudka osmahneme dozlatova, vyndáme je z pánve a dáme do tepla.

  • 4

    V omastku po pečení masa zpěníme osmahneme cibule nakrájenou nadrobno, posypanou mletou paprikou. Pak přimícháme rajčatový protlak, zalijeme trochou vývaru z Masoxu, do pánve vrátíme roštěnky a přikryté dusíme. Když maso začně měknout, přidáme k němu nakrájené brambory a vše dál dusíme společně. Maso v průběhu dušení obracíme, v případě potřeby podléváme vývarem z Masoxu.

  • 5

    V druhé pánvi osmahneme nakrájenou slaninu s cibulí, nakrájenou na kolečka.

  • 6

    Když je maso i brambory měkké, dáme na servírovací talíře doprostřed porci brambor a na ni roštěnku, přelijeme šťávou z dušení a posypeme osmaženou cibulí se slaninou. Ozdobíme do věřířku nakrájenou okurkou.

Komentáře k receptu