Roštěnky po cikánsku
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 750 g Brambory
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 2 ks Cibule
- 4 ks Okurky nakládané
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 41 g
- Sodík 4473 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 102.5 mg
- Draslík 1449.2 mg
- Vláknina 19312.2 mg
- Vitamín A 19312.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme, jednu nakrájíme nadrobno, druhou na kolečka. Slaninu nakrájíme na malé kosuky. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
-
2
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej, na něm roštěnky z obou stran zprudka osmahneme dozlatova, vyndáme je z pánve a dáme do tepla.
-
4
V omastku po pečení masa zpěníme osmahneme cibule nakrájenou nadrobno, posypanou mletou paprikou. Pak přimícháme rajčatový protlak, zalijeme trochou vývaru z Masoxu, do pánve vrátíme roštěnky a přikryté dusíme. Když maso začně měknout, přidáme k němu nakrájené brambory a vše dál dusíme společně. Maso v průběhu dušení obracíme, v případě potřeby podléváme vývarem z Masoxu.
-
5
V druhé pánvi osmahneme nakrájenou slaninu s cibulí, nakrájenou na kolečka.
-
6
Když je maso i brambory měkké, dáme na servírovací talíře doprostřed porci brambor a na ni roštěnku, přelijeme šťávou z dušení a posypeme osmaženou cibulí se slaninou. Ozdobíme do věřířku nakrájenou okurkou.