Roláda z vepřového bůčku plněná špenátem a vejci
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 100 g Vepřové maso mleté
- 250 g Špenát mražený
- 3 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 3 stroužek Česnek
- 0.2 l Víno bílé
- 1 dl Voda pitná
- 1 kg Vepřový bok
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1725 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 152 g
- Sodík 324 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 390.5 mg
- Draslík 779.9 mg
- Vláknina 2777.6 mg
- Vitamín A 2777.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Jedno vejce v misce rozšleháme, dvě zbývající uvaříme natvrdo a vychladlá oloupeme. Špenát rozmrazíme a slijeme z něj přes síto vodu. Masox rozmícháme ve vodě a směs v hrnku na ohni necháme přejít varem.
-
2
Nejprve připravíme nádivku. V míse smícháme mleté vepřové maso, špenát, polovinu jemně nakrájené cibule, kostičky slaniny. Přidáme prolisovaný česnek, muškátový květ a podle chuti opepříme a osolíme.
-
3
Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který ještě rozklepeme. Polovinu nádivkové směsi rozetřeme na maso, na ni dáme vařená vajíčka a překryjeme druhou polovinou nádivky. Maso zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.
-
4
V zapékací míse nebo pekáči rozpálíme olej, na něm roládu ze všech stran zprudka osmahneme, přisypeme zbylou nakrájenou cibuli a podlijeme vínem. Mísu s roládou dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme přibližně 30 minut. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.
-
5
Upečenou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou a chvíli povaříme, než zhoustne.
-
6
Roládu zatím nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.
-
7
Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.