Srnčí játra na smetaně
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 600 g Rýže dušená
- 100 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 2 g Bobkový list
- 200 g Zelenina kořenová
- 3 g Nové koření celé
- 2 g Tymián sušený
- 15 g Citronová kůra
- 3 g Pepř černý celý
- 1000 g Játra srnčí
- 20 g Protlak rajčatový
- 40 g Jíška hotová světlá
- 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 500 ml Vývar z hovězích kostí
- 10 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1105 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 87 g
- Sodík 1083 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 321 mg
- Draslík 400.2 mg
- Vláknina 7113 mg
- Vitamín A 7113 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí játra odblaníme, očistíme, slaninu nakrájíme na malé hranolky a játra jimi prošpikujeme. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, kůru z citronu nastrouháme najemno.
-
2
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme kořenovou zeleninu a osmahneme. Na zeleninový základ položíme prošpikovaná srnčí játra, orestujeme ze všech stran, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, tymiánem, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Játra vyjmeme, nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, do pánve přilijeme smetanu, rajčatový protlak, přidáme citronovou kůru, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, provaříme, zahustíme světlou jíškou, krátce povaříme a játra na talířích omáčkou přelijeme. Doplníme dušenou rýží a podáváme.