Srnčí játra na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 600 g Rýže dušená
  • 100 g Slanina vepřová
  • 10 g Sůl
  • 2 g Bobkový list
  • 200 g Zelenina kořenová
  • 3 g Nové koření celé
  • 2 g Tymián sušený
  • 15 g Citronová kůra
  • 3 g Pepř černý celý
  • 1000 g Játra srnčí
  • 20 g Protlak rajčatový
  • 40 g Jíška hotová světlá
  • 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 500 ml Vývar z hovězích kostí
  • 10 ml Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1105 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 1083 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 321 mg
  • Draslík 400.2 mg
  • Vláknina 7113 mg
  • Vitamín A 7113 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Srnčí játra odblaníme, očistíme, slaninu nakrájíme na malé hranolky a játra jimi prošpikujeme. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, kůru z citronu nastrouháme najemno.

  • 2

    V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme kořenovou zeleninu a osmahneme. Na zeleninový základ položíme prošpikovaná srnčí játra, orestujeme ze všech stran, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, tymiánem, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Játra vyjmeme, nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, do pánve přilijeme smetanu, rajčatový protlak, přidáme citronovou kůru, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, provaříme, zahustíme světlou jíškou, krátce povaříme a játra na talířích omáčkou přelijeme. Doplníme dušenou rýží a podáváme.

Komentáře k receptu