Ramínko z vepřového se zeleninou
Suroviny
- 600 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 300 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Ovarové ramínko vařené
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 212 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 40.6 mg
- Draslík 1223.6 mg
- Vláknina 22733.2 mg
- Vitamín A 22733.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 91.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrolu rozpálíme sádlo, zasypeme kmínem. Cibuli oloupeme, nasekáme na drobno, česnek nakrájíme na plátky. Přidáme tymián, rozmarýn. Kořenovou zeleninu očistíme, oškrábeme a pokrájíme na menší kousky. Polovinu zeleniny vložíme do kastrolu, mírně osolíme.
-
2
Vepřové maso rozkrájíme na čtvrtky, posolíme, opepříme, vložíme do kastrolu k zelenině. Zarestujeme, zasypeme paprikou, promícháme a přilijeme vepřový vývar. Počkáme, než přijde k varu, poté ztlumíme oheň, přikryjeme. Dusíme, až maso změkne a zelenina bude už prakticky rozvařená, přibližně hodinu.
-
3
V dalším hrnci uvaříme v osolené vodě brambory, nad nimi na pařáku druhou polovinu pokrájené kořenové zeleniny. K ní přidáme tymián a rozmarýn.
-
4
Do hlubší pánve vlijeme slunečnicový olej. Vysypeme zeleninu uvařenou v páře a rozkrájenou cibulku, osolíme, lehce osladíme cukrem, orestujeme.
-
5
Z kastrolu vyndáme maso. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do kastrolu, zahustíme, potom vrátíme zpět maso a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny.
-
6
Z vařených brambor slijeme vodu, přisypeme kmín, přidáme sádlo, prošťoucháme a promícháme. Dosolíme a servírujeme.