Humr s lanýži a chřestem
Suroviny
- 40 g Lanýž
- 300 g Chřest zelený
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 l Voda pitná
- 4 l Voda pitná
- 5.5 dl Voda pitná
- 1.4 kg Humr
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Meduňka
- 3 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 14 g
- Sodík 2590 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 338.5 mg
- Draslík 1025.7 mg
- Vláknina 566.1 mg
- Vitamín A 566.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.
-
2
Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.
-
3
Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé.
-
4
Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.