Vaření hlemýždi v bílém vínu
Suroviny
- 400 g Máslo čerstvé
- 250 g Sůl
- 150 g Celer řapíkatý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pastinák
- 2 ks Česnek
- 6 ks Hřebíček
- 2 ks Šalotka
- 50 ks Hlemýždi
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 3.8 dl Víno bílé
- 2.5 dl Ocet kvasný lihový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 789 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 136 g
- Sodík 19951 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 102.9 mg
- Draslík 483.9 mg
- Vláknina 8460.4 mg
- Vitamín A 8460.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 90.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin.
-
2
V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout.
-
3
Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky.
-
4
Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat.
-
5
Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla.
-
6
Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut.