Vaření hlemýždi v bílém vínu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 335 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Máslo čerstvé
  • 250 g Sůl
  • 150 g Celer řapíkatý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pastinák
  • 2 ks Česnek
  • 6 ks Hřebíček
  • 2 ks Šalotka
  • 50 ks Hlemýždi
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 3 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 3.8 dl Víno bílé
  • 2.5 dl Ocet kvasný lihový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 789 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 136 g
  • Sodík 19951 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 102.9 mg
  • Draslík 483.9 mg
  • Vláknina 8460.4 mg
  • Vitamín A 8460.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 90.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout.

  • 3

    Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky.

  • 4

    Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat.

  • 5

    Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla.

  • 6

    Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut.

Komentáře k receptu