Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Rýže Basmati
  • 250 g Vinné listy
  • 200 g Hroznové víno
  • 120 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Cibule
  • 2 ks Citrony
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 600 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 76 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 613.4 mg
  • Vláknina 26300.7 mg
  • Vitamín A 26300.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.7 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zlaté hrozinky promyjeme v sítu a necháme okapat. Mladou lahůdkovou cibuli i s natí a petrželovou nať očistíme a drobně pokrájíme. Piniové oříšky opražíme nasucho v teflonové pánvi dozlatova. Oříšky vyjmeme, odložíme je do misky. Do pánve přidáme máslo s olivovým olejem (50 ml). Když je omastek dostatečně rozehřátý, podusíme na něm pokrájenou cibuli. Vyjmeme ji i s omastkem a přidáme k oříškům. Ještě přidáme dobře promytou předvařenou rýži, petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu (0,5 lžíce). Promícháme, dochutíme solí (až 0,5 lžičky), bílým pepřem a znovu promícháme.

  • 2

    V malé misce vymícháme 70 ml olivového oleje s 1 lžicí citronové šťávy.

  • 3

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Omyté vinné listy (250 g - asi 16 listů bez stopek) vložíme do vroucí vody na 1-2 minuty, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Potom dáme 3-4 listy na dno hrnce. Ostatní listy rozložíme na tác, na každý položíme přibližně 0,5-1 lžíci rýžové směsi. Překlopíme levou i pravou stranu listu, protilehlé rohy přeložíme dovnitř a list zavineme. Takto připravíme ostatní závitky, položíme je těsně vedle sebe do hrnce. Ochuceným olivovým olejem pokapeme závitky, zatížíme je (například mělkým talířem), přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme pod poklicí asi 1 hodinu.

  • 4

    Omyjeme citrony a pokrájíme je na dílky. Omyjeme zralé hroznové víno a kuličky obereme.

  • 5

    Na talíře rozdělíme porce závitků z vinných listů, ozdobíme je pokrájeným citronem, hroznovým vínem a servírujeme.

Komentáře k receptu