Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky
Suroviny
- 180 g Rýže Basmati
- 250 g Vinné listy
- 200 g Hroznové víno
- 120 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 600 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 76 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 613.4 mg
- Vláknina 26300.7 mg
- Vitamín A 26300.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zlaté hrozinky promyjeme v sítu a necháme okapat. Mladou lahůdkovou cibuli i s natí a petrželovou nať očistíme a drobně pokrájíme. Piniové oříšky opražíme nasucho v teflonové pánvi dozlatova. Oříšky vyjmeme, odložíme je do misky. Do pánve přidáme máslo s olivovým olejem (50 ml). Když je omastek dostatečně rozehřátý, podusíme na něm pokrájenou cibuli. Vyjmeme ji i s omastkem a přidáme k oříškům. Ještě přidáme dobře promytou předvařenou rýži, petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu (0,5 lžíce). Promícháme, dochutíme solí (až 0,5 lžičky), bílým pepřem a znovu promícháme.
-
2
V malé misce vymícháme 70 ml olivového oleje s 1 lžicí citronové šťávy.
-
3
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Omyté vinné listy (250 g - asi 16 listů bez stopek) vložíme do vroucí vody na 1-2 minuty, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Potom dáme 3-4 listy na dno hrnce. Ostatní listy rozložíme na tác, na každý položíme přibližně 0,5-1 lžíci rýžové směsi. Překlopíme levou i pravou stranu listu, protilehlé rohy přeložíme dovnitř a list zavineme. Takto připravíme ostatní závitky, položíme je těsně vedle sebe do hrnce. Ochuceným olivovým olejem pokapeme závitky, zatížíme je (například mělkým talířem), přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme pod poklicí asi 1 hodinu.
-
4
Omyjeme citrony a pokrájíme je na dílky. Omyjeme zralé hroznové víno a kuličky obereme.
-
5
Na talíře rozdělíme porce závitků z vinných listů, ozdobíme je pokrájeným citronem, hroznovým vínem a servírujeme.