Lasagne s kapustou a loupanými rajčaty
Suroviny
- 500 g Kapusta hlávková
- 300 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 200 g Hovězí maso přední
- 900 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Vepřové maso mleté
- 500 g Těstoviny Lasagne
- 150 ml Mléko polotučné
- 500 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.13 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1305 kcal
- Sacharidy 124 g
- Tuky 139 g
- Sodík 606 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 118 g
- Cholesterol 83.7 mg
- Draslík 1418.5 mg
- Vláknina 12958.2 mg
- Vitamín A 12958.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 173.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme kapustu, vykrojíme košťál a listy nakrájíme na proužky. V hrnci dáme vařit osolenou vodu, listy v ní asi 5 minut blanšírujeme.
-
2
Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a omyjeme a také nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a do sklovita ji osmahneme. K cibuli přidáme mleté maso a mrkev, vše promícháme a dobře propečeme. Ke směsi přidáme tymián, rajčata a dochutíme solí a pepřem.
-
3
Na pánvi připravíme z másla a mouky jíšku, kterou podlijeme bílým vínem. Jíšku krátce povaříme a necháme zhoustnout. Do zhoustlé jíšky s vínem vmícháme mléko a vše osolíme. Předehřejeme troubu na 200 ºC (horkovzdušnou troubu na 180 ºC).
-
4
Stolním olejem vymažeme zapékací mísu. Směs mletého masa smícháme s kapustou a střídavě klademe s neuvařenými pláty lasagní do mísy s rozdrobeným ovčím sýrem. Vše zalijeme směsí z jíšky, vína a mléka. Vložíme zhruba na 40 minut do trouby. Po vyjmutí naporcujeme na talíře a podáváme.