Vejce benedikt

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Chřest bílý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Šunka dušená
  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 50 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 588 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 162 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 354.2 mg
  • Draslík 154.8 mg
  • Vláknina 1129.8 mg
  • Vitamín A 1129.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozehřejeme si vodu v napařovacím hrnci a na páře dvě minuty doměkka vaříme chřest. Vedle mezitím můžeme rozehřát máslo. Do mixéru vyklepneme jedno vajíčko, zalijeme citronovou šťávou a přidáme sůl s pepřem. Rozmixujeme a přidáme máslo a smetanu. Velmi krátce opět pomixujeme a poté dáme do tepla.

  • 2

    Do trouby či topinkovače dáme opéct chléb. Poté na něj dáme plátek šunky a chřest. Do pánve s rozpáleným olejem vyklepneme vejce a usmažíme volské oko. Bílek musí ztuhnout, žloutek zůstat tvrdý.

  • 3

    Na závěr usadíme volské oko na chléb se šunkou a chřestem a lehce polejeme směsí z mixéru.

Komentáře k receptu