Slaný závin s houbovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 40

Suroviny

  • 200 g Houby čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 6 plátek Listové těsto
  • 5 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Pistácie
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Vývar zeleninový
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Majonéza
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 30 kcal
  • Sacharidy 1 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 0.1 mg
  • Draslík 46.2 mg
  • Vláknina 734.5 mg
  • Vitamín A 734.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, 2 oloupané stroužky česneku utřeme se solí, hřibovité houby nadrobno pokrájíme, na jemno nasekáme 5 lžic pažitky, 2 lžíce bazalky a 1 lžíci čerstvé petrželové natě. Dále nasekáme 3 lžíce pražených pistáciových oříšků.

  • 2

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme cibulku, přidáme houby a zvolna dusíme asi 5 minut. Směs pak zaprášíme moukou, zamícháme, přilijeme vývar, osolíme a opepříme a mícháme, až směs zhoustne. Necháme dobře vychladnout a pak vmícháme 3 lžíce sekané pažitky a 2 lžíce posekané bazalky.

  • 3

    Na pomoučený vál rozložíme jeden plát listového těsta, na který rozprostřeme jednu šestinu houbové směsi a posypeme šestinou pražených oříšků.

  • 4

    Překlopíme protilehlé strany plátu na sebe, aby se uprostřed překrývaly, pak ještě jednou přeložíme. Hotový závin pokrájíme na 8 plátků, postup opakujeme se zbývajícími surovinami.

  • 5

    Nakrájené plátky rolády dáme na pět minut do mrazničky, pak je vyrovnáme na plech pokrytý pečícím papírem a dáme péci na 12-15 minut do trouby předehřáté na 220 °C.

  • 6

    Mezitím promícháme 6 lžic majonézy a 2 lžíce nasekané pažitky s 1 lžící petrželky, osolíme, okořeníme pepřem a necháme 30 minut odstát.

  • 7

    Kousky závinu servírujeme přelité ochucenou majonézou.

Komentáře k receptu