Slaný závin s houbovou nádivkou
Suroviny
- 200 g Houby čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 6 plátek Listové těsto
- 5 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Pistácie
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Vývar zeleninový
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Majonéza
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 30 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 3 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 46.2 mg
- Vláknina 734.5 mg
- Vitamín A 734.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, 2 oloupané stroužky česneku utřeme se solí, hřibovité houby nadrobno pokrájíme, na jemno nasekáme 5 lžic pažitky, 2 lžíce bazalky a 1 lžíci čerstvé petrželové natě. Dále nasekáme 3 lžíce pražených pistáciových oříšků.
-
2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme cibulku, přidáme houby a zvolna dusíme asi 5 minut. Směs pak zaprášíme moukou, zamícháme, přilijeme vývar, osolíme a opepříme a mícháme, až směs zhoustne. Necháme dobře vychladnout a pak vmícháme 3 lžíce sekané pažitky a 2 lžíce posekané bazalky.
-
3
Na pomoučený vál rozložíme jeden plát listového těsta, na který rozprostřeme jednu šestinu houbové směsi a posypeme šestinou pražených oříšků.
-
4
Překlopíme protilehlé strany plátu na sebe, aby se uprostřed překrývaly, pak ještě jednou přeložíme. Hotový závin pokrájíme na 8 plátků, postup opakujeme se zbývajícími surovinami.
-
5
Nakrájené plátky rolády dáme na pět minut do mrazničky, pak je vyrovnáme na plech pokrytý pečícím papírem a dáme péci na 12-15 minut do trouby předehřáté na 220 °C.
-
6
Mezitím promícháme 6 lžic majonézy a 2 lžíce nasekané pažitky s 1 lžící petrželky, osolíme, okořeníme pepřem a necháme 30 minut odstát.
-
7
Kousky závinu servírujeme přelité ochucenou majonézou.