Guláš sváteční
Suroviny
- 750 g Hovězí maso zadní
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 100 g Hrášek
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Sůl
- 1 ks Tymián sušený
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Hovězí vývar základní
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Máslo čerstvé
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 dl Víno červené
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 590 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 44 g
- Sodík 65134 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 210.9 mg
- Draslík 348.5 mg
- Vláknina 8007.8 mg
- Vitamín A 8007.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso očistíme, nakrájíme na malé hranolky a na tuku opečeme. Přidáme nakrájenou petrželovou nať, tymián, sůl a pepř, krátce osmahneme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
-
2
K samému konci přidáme k masu pokrájené mladé fazolky a mladý hrášek. Poté přilijeme víno a necháme vše dusit, až bude vše měkké. Do šťávy přidáme moučné máslo a ještě krátce povaříme.
-
3
Žloutky rozšleháme se smetanou nebo mlékem, přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Na másle upečeme palačinky, které rozkrájíme na 10 mm široké pruhy.
-
4
Guláš podáme na míse a ne jeho povrch rozprostřeme pruhy nakrájené z palačinek.
-
5
Jako přílohy podáváme brambory anebo bramborové hranolky.