Chobotničky na portském víně
Suroviny
- 450 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Citrony
- 6 ks Šalotka
- 3 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1.5 dl Víno portské
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 kg Chobotnice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 386 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 8 g
- Sodík 794 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 84 mg
- Draslík 1404.2 mg
- Vláknina 5054.4 mg
- Vitamín A 5054.4 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé chobotničky očistíme, odkrojíme chapadla, vyjmeme vnitřnosti s váčkem barviva, odřízneme oči, zobák, odstraníme kůži a dobře je omyjeme pod tekoucí vodou. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody a chobotničky vaříme 15 minut. Pak je přes síto scedíme, promyjeme pod studenou vodou a necháme okapat.
-
2
Omyjeme koriandrovou a celerovou nať. Drobně bylinky pokrájíme, jen několik snítek koriandru odložíme na ozdobu. Očištěné šalotky s česnekem drobně pokrájíme.
-
3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku s česnekem. Poté přidáme chobotničky a restujeme přibližně 3 minuty. Přilijeme víno, než se víno téměř vyvaří.
-
4
Přimícháme nakládaná konzervovaná rajčata, bylinky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, cukr, pepř a vše promícháme. Přilijeme 1,5 dl hovězího vývaru, hrnec zakryjeme a pomalu vaříme 90 minut.
-
5
Omyjeme a osušíme citrony, nakrájíme je na plátky. Chobotničky na talířích ozdobíme plátky citrónu, koriandrem a servírujeme.