Mořské plody na víně s citronovou trávou a kokosovou smetanou
Suroviny
- 450 g Škeble čerstvé
- 120 ml Víno bílé
- 200 ml Kokosová smetana
- 2 kávová lžička Kari pasta
- 2 ks Citronová tráva
- 6 ks Limetka kafrová
- 1 ks Koriandr celý
- 1 hrst Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.8 kg Mušle slávky
- 1 polévková lžíce Pažitka česneková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1000 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1439 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 164.3 mg
- Draslík 3181 mg
- Vláknina 2495.8 mg
- Vitamín A 2495.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mušlí odstraníme vousy, omyjeme pod studenou vodou a kartáčkem očistíme. Stejným způsobem zpracujeme škeble. Odstraníme všechny poškozené nebo otevřené.
-
2
Do hrnce vlijeme víno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nasekanou citronovou trávu a natrhané limetové lístky. Vmícháme kari pastu a zvolna vaříme do odpaření téměř všechny tekutiny. Poté vložíme mušle a škeble, zakryjeme a na silném ohni zprudka dusíme 5-6 minut. Všechny uzavřené lastury odstraníme.
-
3
Ostatní vyjmeme děrovanou naběračkou a přemístíme na servírovací mísu. Zakryté poklicí uchováme teplé.
-
4
Vývar scedíme do menšího hrnce přes síto vystlané plátýnkem a krátce povaříme. Tekutinu necháme zredukovat na cca 250 ml. Vmícháme kokosovou smetanu, nakrájený koriandr, osolíme a opepříme, dle chuti a krátce prohřejeme. Hotovou omáčkou přelijeme mořské plody, dozdobíme česnekovou pažitkou a ihned podáváme.