Gratinovaný květák s brokolicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brokolice
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 702 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1991 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 85.1 mg
  • Draslík 1277.7 mg
  • Vláknina 17380.9 mg
  • Vitamín A 17380.9 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 183.8 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, vyjmeme a necháme okapat. Zvlášť uvaříme očištěnou brokolici, vyjmeme a necháme okapat.

  • 2

    Ze 100g másla, hladké mouky a vývaru uvaříme bešamel, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu.

  • 3

    Květák a brokolici rozebereme na růžičky a vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Přelijeme bešamelem a posypeme nahrubo nastrouhanou Nivou.

  • 4

    Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 25 minut.

Komentáře k receptu