Polévka z pečených rajčat a kapií
Suroviny
- 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 2 kávová lžička Kmín mletý
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Kapie
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 1 kg Rajčata soudková
- 2.5 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1212 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 797.5 mg
- Vláknina 8142.8 mg
- Vitamín A 8142.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.5 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme, cibuli nadrobno pokrájíme. Z veky bílého chleba odkrojíme 2 krajíce, zbavíme kůrky, nalámeme na kousky.
-
2
Troubu předehřejeme na 220 °C, do ní vložíme olejem vymaštěný pekáč s celými rajčaty a kapiemi. Pečeme 20 minut, kdy se na slupkách vytvoří puchýře. Vyndáme z trouby a po vychladnutí zeleninu oloupeme, nahrubo pokrájíme.
-
3
V hrnci na rozehřátém oleji restujeme česnek s cibulí 5 minut, až cibule zesklovatí, pak přidáme římský kmín s koriandrem, poté ještě minutu restujeme. Do dobře promíchané směsi přidáme rajčata a kapie, přilijeme vývar, uvedeme do varu, zvolna vaříme 30 minut. Do polévky pak přilijeme ocet, přidáme chléb, osolíme, opepříme a ještě 5 - 10 minut vaříme.
-
4
Podáváme s nastrouhaným Parmezánem.