Pórková polévka s těstovinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Těstoviny konzumní
  • 2 ks Pórek
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Petržel - nať
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 l Voda pitná
  • 1.2 l Vývar drůbeží
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 712 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 932.8 mg
  • Vláknina 13043.2 mg
  • Vitamín A 13043.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kostičky, pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.

  • 2

    Ve velkém hrnci rozpálíme olej, na něm smažíme přibližně 5 minut kolečka pórku, dokud nemají zlatavý nádech a nezačnou měknout. Pak přisypeme šafrán a přidáme brambory, za stálého míchání smažíme ještě přibližně 5 minut.

  • 3

    Přilijeme vývar, vhodíme jemně nasekanou petrželku, tymián a bobkový list, přivedeme do varu a vaříme ještě asi 30 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Uvařenou polévku postupně propasírujeme na jemný krém a dáme zpět do hrnce.

  • 4

    V hrnci s dostatečným množstvím slané vody uvaříme těstoviny, po uvaření je slijeme přes síto, přidáme do polévky, dochutíme pepřem a solí.

  • 5

    Pokud je polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody a provaříme.

  • 6

    Posypeme nakrájenou pažitkou.

Komentáře k receptu