Thajský rýžový salát a avokádem
Suroviny
- 100 g Mandle
- 350 g Rýže dušená
- 50 g Krevety sušené
- 300 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Krevetová pasta
- 1 ks Avokádo
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Citronová tráva
- 0.5 ks Citronová tráva
- 2 ks Limetka kafrová
- 1 ks Hruška asijská nashi
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Chilli omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 22 g
- Sodík 269 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 79.8 mg
- Draslík 1623.2 mg
- Vláknina 14810.5 mg
- Vitamín A 14810.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 7.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dresink: vlijeme do hrnce vodu, přidáme krevetovou pastu, cukr, natrhané limetkové listy a na plátky nakrájenou citronovou trávu. Zvolna zahříváme, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, na mírném ohni povaříme přibližně 5 minut. Poté přes síto scedíme do misky a necháme vychladnout.
-
2
Dušenou rýži vsypeme do salátové mísy, přidáme rozkrájenou asijskou hrušku bez jádřinců, nadrobno nasekané sušené krevety, oloupané avokádo (nakrájené na kostky), na kostičky pokrájenou okurku, nasekanou citronovou trávu a chilli omáčku. Vše důkladně promícháme.
-
3
Poté přisypeme na tenké plátky pokrájenou chilli papričku bez semínek, nasekané pražené mandle a nadrobno rozkrájenou korinadrovnou nať. Opět promícháme, dozdobíme lístky bazalky a podáváme. Dresink servírujeme zvlášť.