Jehněčí maso s kuskusem
Suroviny
- 120 g Meruňky sušené
- 50 g Pistácie
- 60 g Petržel - nať
- 250 g Kuskus
- 400 g Jehněčí kotlety
- 60 g Máta
- 250 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Garam masala
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Cuketa
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce řepkový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 31 g
- Sodík 338 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 66 mg
- Draslík 1265.2 mg
- Vláknina 18509.3 mg
- Vitamín A 18509.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.5 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety nakrájíme na plátky a společně s jehněčími kotletami potřeme 2 lžícemi řepkového nebo slunečnicového oleje. Na roštu barbecue grilu nejdříve opékáme 1 - 2 minuty pouze cukety, potom přidáme kotlety a grilujeme ještě 3 - 4 minuty. Cukety i kotlety opékáme z obou stran. Když jsou hotové, stáhneme je z ohně, následně přikryjeme alobalem, abychom je uchovali teplé a odložíme.
-
2
Na středním ohni rozpálíme zbytek oleje, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a restujeme 2 - 3 minuty na mírném ohni; přidáme mletý kmín, mletá koriandrová semínka, kurkumu, garam masalu a vše smícháme.
-
3
Po přilití drůbežího vývaru přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Přisypeme kuskus, zakryjeme pokličkou, 5 minut necháme stát, pak promícháme. Přidáme půlky opláchnutých sušených meruňek, hrubě namleté pistáciové oříšky, nahrubo nasekanou petrželovou nať a mátu. Osolíme, opepříme.
-
4
Kuskus vrátíme zpět na oheň, prohřátý rozdělíme na talíře, na něj klademe jehněčí kotlety s cuketami, zdobíme dílkem citronu.