Boršč ukrajinský
Suroviny
- 350 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Mrkev kořen
- 500 g Zelí hlávkové bílé
- 500 g Hovězí maso přední
- 300 g Červená řepa
- 80 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Protlak rajčatový
- 60 g Sádlo vepřové škvařené
- 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Paprika zelená
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 403 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 25 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 64 mg
- Draslík 947.9 mg
- Vláknina 12046.4 mg
- Vitamín A 12046.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
2
V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky.
-
3
Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké.
-
4
Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme.