Zaječí hřbet se smetanovo-houbovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 20 g Smrže sušené
  • 600 g Zaječí maso
  • 400 ml Voda pitná
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 200 ml Zvěřinový vývar
  • 150 ml Smetana sladká 12%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 403 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 305 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 156.1 mg
  • Draslík 635.7 mg
  • Vláknina 1867.5 mg
  • Vitamín A 1867.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smrže ponoříme vlažné vody a 2 hodiny necháme nabobtnat. Troubu předehřejeme na 100 °C. Smrže řádně scedíme a nálev i s houbami dáme bokem.

  • 2

    Maso nakrájené na řízky opláchneme, necháme oschnout a z obou stran důkladně osolíme i opepříme. Máslo necháme rozpustit na pánvi, dokud nezpění, a následně na něm osmahneme řízky ze všech stran. Decentně osmažíme tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové.

  • 3

    Osmahlé řízky vyjmeme z pánve, zabalíme do obalu a necháme ještě 10 minut v předehřáté troubě. Na zbytku tuku na pánvi podusíme smrže, zalijeme nálevem a vývarem a omáčku zredukujeme na 1/3.

  • 4

    Omáčku zalijeme sladkou a zakysanou smetanou a na mírném ohni povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku nalijeme do hlubokých talířů a na ně položíme řízky. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu