Polévka z červeného zelí se smetanou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 250 g Zelí hlávkové červené
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 800 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový květ
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 228 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 222 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 129.6 mg
  • Draslík 160.4 mg
  • Vláknina 2655.3 mg
  • Vitamín A 2655.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelí zbavíme ovadlých a poškozených listů, odstraníme košťál, rozkrojíme hlávku na čtvrtky a pokrájíme na nudličky.

  • 2

    Nakrájené zelí vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka.

  • 3

    Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, přecedíme do ní zelný vývar a dobře rozšleháme. Přimícháme sůl, muškátový květ a na mírném plameni vaříme alespoň 15 minut. Na závěr varu vmícháme zelí, povaříme a odstavíme. Do ještě vroucí polévky zašleháme smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky.

Komentáře k receptu