Vepřové plecko s jablkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
- 180 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Jablka
- 5 ks Rajčata
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Sůl
- 7 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 40 g
- Sodík 769 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 106.8 mg
- Draslík 961 mg
- Vláknina 18242.7 mg
- Vitamín A 18242.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Libové vepřové plecko omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Omyjeme 5 sladkokyselých jablek, rozkrájíme je na čtvrtky, zbavíme jadřinců a oloupeme. Očištěné 2 cibule drobně pokrájíme a v hrnci na oleji s máslem zpěníme. Přidáme maso a restujeme s cibulí asi 4-5 minut. Pak přidáme 3 pokrájená jablka, čerstvě pomletý pepř, mletý zázvor a sušený libeček. Přilijeme asi 6-7 dl vývaru a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně asi 1 hodinu.
-
2
Mezitím omyjeme a spaříme 5 rajčat, oloupeme je a nakrájíme na kostičky, které odložíme do misky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo, na něj dáme zbylá jablka pokrájená na kostičky a restujeme je 2 minuty. Pak přidáme rajčata, sůl, cukr, směs promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme 5-7 minut.
-
4
Když je maso měkké, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Směs z pánve a zbylý vývar z masa přecedíme přes síto a prolisujeme uvařená jablka s rajčaty. Omáčku vrátíme do hrnce i s masem, dochutíme solí, posypeme bylinkami, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, necháme přejít varem a podáváme.