Rybí špíz se zelenými bylinkami
Suroviny
- 800 g Cejn velký
- 60 ml Citronová šťáva
- 60 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Kapary sterilované
- 1 kávová lžička Petržel - nať
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Sůl česneková
- 1 ks Citrony
- 2 ks Cibule červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Bobkový list
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 9 g
- Sodík 251 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 76.7 mg
- Vláknina 6933.3 mg
- Vitamín A 6933.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na 30 minut do studené vody namočíme 8 špejlí (při grilování se potom nespálí), do horké vody vložíme na 10 minut bobkové listy (aby změkly a daly se napichovat).
-
2
Na namočené špejle postupně napichujeme 5 rybích kostek (z pevných rybích řízků, cca 3 x 3 cm), bobkový list a kousky červené cibule, postup opakujeme. Když máme všechny suroviny napíchané na špejle, vložíme je do mělké misky a potřeme marinádou. Na marinádu smícháme olej s citronovou kůrou a šťávou, česnekovou solí, sušenou petrželovou natí, jemně nasekanou čerstvou pažitkou, nadrobno nakrájenými kapary a černým pepřem. Špízy potřené marinádou zakryjeme potravinářskou fólií a v ledničce necháme odležet cca 10 - 15 minut.
-
3
Špízy opékáme 5 až 6 minut na grilu nebo grilovací pánvi, průběžně je obracíme, aby se nepřipálily. Nakonec je ozdobíme nakrájeným citronem.