Domácí hruškový likér
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 103 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 0 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 108.5 mg
- Vláknina 5200 mg
- Vitamín A 5200 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé, ale nepřezrálé hrušky omyjeme, osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, rozkrájíme na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy.
-
2
Ve větším nerezovém hrnci zahřejeme čistou hruškovou šťávu na 80°C. Hned přidáme pokrájené hrušky, musí být zakryté tekutinou. Důležité je, aby jsme teplotu udrželi ještě 2 minuty.
-
3
Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji slisujeme a rychle zchladíme. Šťávu - asi 800 ml, necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stočíme.
-
4
Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml hruškového destilátu (80% objem. jednotek) a 100 ml invertního cukrového sirupu. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.