Nákyp z výhonků Mungo
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Pastinák
- 500 g Pórek
- 50 g Slanina vepřová
- 500 g Mungo klíčky
- 150 g Sýr Gouda 45%
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule lahůdková
- 6 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2.5 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 31 g
- Sodík 808 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 351.4 mg
- Draslík 449.4 mg
- Vláknina 9408.8 mg
- Vitamín A 9408.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme celer s pastinákem. Pórek s lahůdkovou cibulkou očistíme, omyjeme a všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Klíčky Mungo propláchneme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu, vysmažíme ji dozlatova, přidáme celer s pastinákem a pod pokličkou dusíme asi 2-3 minuty. Přimícháme pórek, dusíme 1 minutu a přimícháme klíčky. Po 1 minutě dušení zeleninu osolíme, opepříme a dusíme další 1 minutu.
-
3
Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi másla a vysypeme strouhankou. Připravenou zeleninovou směs vyklopíme do mísy a uhladíme. Dáme na 10 minut zapéct do předem vyhřáté trouby na 200°C.
-
4
V misce ve smetaně vyšleháme vejce se solí, pepřem, hořčicí, přimícháme nastrouhaný tvrdý sýr a směsí přelijeme nákyp. Dáme znovu do trouby na 15-20 minut a pečeme dozlatova.
-
5
Upečený nákyp po chvilce nakrájíme a podáváme.