Nákyp z výhonků Mungo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Pastinák
  • 500 g Pórek
  • 50 g Slanina vepřová
  • 500 g Mungo klíčky
  • 150 g Sýr Gouda 45%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule lahůdková
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 2.5 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 463 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 808 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 351.4 mg
  • Draslík 449.4 mg
  • Vláknina 9408.8 mg
  • Vitamín A 9408.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.9 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme celer s pastinákem. Pórek s lahůdkovou cibulkou očistíme, omyjeme a všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Klíčky Mungo propláchneme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu, vysmažíme ji dozlatova, přidáme celer s pastinákem a pod pokličkou dusíme asi 2-3 minuty. Přimícháme pórek, dusíme 1 minutu a přimícháme klíčky. Po 1 minutě dušení zeleninu osolíme, opepříme a dusíme další 1 minutu.

  • 3

    Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi másla a vysypeme strouhankou. Připravenou zeleninovou směs vyklopíme do mísy a uhladíme. Dáme na 10 minut zapéct do předem vyhřáté trouby na 200°C.

  • 4

    V misce ve smetaně vyšleháme vejce se solí, pepřem, hořčicí, přimícháme nastrouhaný tvrdý sýr a směsí přelijeme nákyp. Dáme znovu do trouby na 15-20 minut a pečeme dozlatova.

  • 5

    Upečený nákyp po chvilce nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu