Polévka s lilkem
Suroviny
- 200 g Brambory
- 100 g Celer bulvový
- 500 g Lilek
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Rajčata
- 100 g Petržel kořen
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 16 g
- Sodík 840 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 27 mg
- Draslík 796.2 mg
- Vláknina 11634.7 mg
- Vitamín A 11634.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilek omyjeme a na pečícím papíru upečeme v předehřáté troubě, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata spaříme, oloupeme, vykrojíme semena a nakrájíme na osminky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky spolu s cibulí. Petrželovou nať a kopr nasekáme na jemno.
-
2
Kořenovou zeleninu s cibulí zpěníme na másle. Do vroucího vývaru vložíme brambory, osmaženou zeleninu, vaříme zhruba 15 minut. Poté do polévky přidáme lilky, rajčata, sůl a ještě 5 minut povaříme. Na závěr zašleháme smetanu. Do hotové polévky vmícháme posekané bylinky.