Smetanová polévka se slávkami
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 250 g Brambory vařené
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Těstoviny Farfalle
- 500 g Mušle slávky
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 50 g
- Sodík 695 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 307.6 mg
- Draslík 713.1 mg
- Vláknina 6263.3 mg
- Vitamín A 6263.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce nalijeme vodu a olivový olej, osolíme, opepříme, přidáme slávky, vaříme asi 5 minut. Slávky, které se neotevřou, vyhodíme. Potom vývar přecedíme, ponecháme si zhruba 1,2 litru. Do jiného hrnce dáme rozehřát máslo, do něj vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a slaninu. Vše na mírném ohni opékáme přibližně 5 minut a občas promícháme. Přidáme mouku a následně zahříváme asi minutu. 2 lžíce vývaru ze slávek si necháme stranou, zbytek postupně přilijeme do hrnce, za stálého míchání přivedeme do varu. Přidáme na plátky nakrájené brambory a vaříme asi 5 minut. Nakonec vložíme těstoviny a povaříme ještě 10 minut, dokud nejsou měkké. Vmícháme smetanu a šťávu z citronu, osolíme, opepříme, přidáme již uvařené slávky. Vezmeme žloutky a odložený vývar ze slávek, rozmícháme je spolu, vlijeme do polévky. Vaříme do zhoustnutí další 4 minuty.